Demir Çelik Fabrikalarında Yağ Arıtımı

Demir Çelik Fabrikalarında Yağ Arıtma

 

Demir çelik fabrikalarında; Sinter ve soğutma üniteleri, Sistem fanları, Konveyörler, Ağır yük ve yüksek sıcaklıkta çalışan hadde yatakları, Uzun mesafelerde ürün taşıyan roller taşıyıcılar, Piler-Depiler üniteleri, Coil Car taşıyıcı arabaların bandajları, Köprülü vinçler için bandaj ve rulmanlarda yağlar ve gresler kullanılmaktadır.

Bu yağların arıtma tesis girişinde ya da bulundukları noktada toplanmaları, sitem yükünü azaltması açısından önem taşımaktadır.

Sıyırıcılar (Skimmer) Dizel – Hidrolik / Elektrik – Hidrolik ve Pnömatik (Basınçlı Hava) ile tahrik edilirler. Endüstriyel tesislerde en ekonomik, bakım aralığı en uzun yöntem Pnömatik yani basınçlı havayla çalışan sistemlerdir.

Elastec tarafından üretilen Tambur tipi sıyırıcıların tamburları Polietilenden üretilmiştir. Kasalar ise MiniMax modelinde olduğu gibi Polietilenden ya da TDS modellerinde olduğu gibi alüminyumdan imal edilmiştir.

Kullanılacak sıyırıcının seçiminde Kapasite önemlidir, bu da Su/Yağ havuzuna giren yağ miktarına göre tespit edilir.

Tambur tipi sıyırıcılar “seçici” ürünlerdir; dolayısı ile devir hızı ortamdaki yağ tabakasının kalınlığına göre ayarlanırsa %98 verimlilik sağlar ( Toplanan yağ miktarının toplanan toplam sıvıya oranı) İşletmenin tercihine bağlı olarak bu tür sistemler istenirse sürekli olarak istenirse zamanlayıcıya bağlı olarak istenen aralıklarla çalıştırılabilirler.

Bu sistemlerin ”Su Üzerinde Yağ İzleme” sistemlerine bağlanarak su üzerindeki yağ istenen tabaka kalınlığına geldiğinde devreye alınıp yine otomatik olarak devreden çıkarılabilir.

Sıyırıcıyla beraber sağlanan basınçlı hava kontrol ünitesi üzerinde şartlandırıcı ve sıyırıcı ile pompanın devir hızını ayrı, ayrı ayarlayabilmek için kontrol vanaları yer almaktadır. Bu sayede yağ tabaka kalınlığına bağlı olarak değişik sürelerde biriken yağın pompalanması sağlanır.

Eğer Yağ /SU havuzunun kotu ve havuzun yapısı uygunsa pompa kullanmaksızın “cazibe” ile yağın deşarjı sağlanabilir.

Sıyırıcıları Yağ/Su havuzu girişinde kullanabileceğiniz gibi tesis içinde ara noktalara yağın yoğun olarak bulunduğu noktalara konumlandırarak sistem yükünü ciddi miktarda azaltabilirsiniz.

 

 

 

Yağ petrol sıyırıcı toplayıcı