İZMİR'DE ALARM

Keşke olmasaydı bu daha duyduğumuz ikinci olay; ilki Kleopatra Plajı idi.

Ya duymadıklarımız?

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi URLA Yerleşkesi'nde ısınmada kullanılan fuel oil tankının vanasındaki arıza sızıntıya neden oldu. Dün akşam, buradan sızan yakıt, yağmur suyu tahliye kanalıyla, Urla'da teknelerin de bağlı bulunduğu iskeleye aktı. İlçe sakinlerinin ihbarıyla hem üniversite hem de özel bir firma temizleme çalışmalarına başladı. Yoğun yağmur nedeniyle sabah başlayan çalışmalarda, ilk olarak iskelenin giriş bölümünden yakıtın açık denize yayılmaması için solvent barlarla kapatıldı. Ayrıca su yüzeyine özel maddeden yapılmış olan petler atıldı. Barlar ve petlerin, deniz suyunu çekmediği sadece fuel oil gibi petrol ürünlerini çekmek için özel olarak yapıldığı belirtildi.

İskelede demirli bulunan 80 tekne de kirlilikten etkilendi. Teknelerin alt bölümleri yakıttan kirlendi. Üniversitenin teknelerin temizliği için sahipleriyle bağlantıya geçtiği öğrenildi. Temizlik çalışmalarını sürdüren şirketin Ege Bölge Koordinatörü Eymen Gök, çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini, en kısa sürede de denizi tamamen temizleyeceklerini ifade etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.

Bu tür olayların yaşanmaması için 
Leakwise ID-223 Oil Sheen Detektörleri yakıt ve yağmur suyu toplama kolektörlerine, tank parkı içinde ya da yakınında yer alan separatör / interseptörlere yerleştirilebilirler. Tüm bu alanlar gerek emniyet gerekse çevre koruma için izlenmesi gereken yerlerdir. Leakwise sensörleri toplama çukurlarının drenaj vanalarının kontrol edilerek sızıntını yağmur suyu kanalına drenaj edilmesini engellemek için kullanılabilirler. Bu sayede sadece içinde Yağ / Yakıt barındıran sular arıtma tesisine yönlendirilerek tesisin arıtma maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Bu detektörün bağlı olduğu sinyal işlemci vasıtası ile su üzerindeki yağ /yakıt tabakasını daha 0,3 milimetre kalınlığa ulaşınca tespit eder, tabaka kalınlığının gelişimini on-line olarak izleyebilirsiniz.
İşlemci üzerindeki kuru kontaklar sayesinde ya da 4-20 mA çıkışla istediğiniz eylemi gerçekleştirecek çözümler yaratabilirsiniz. İşlemciye takılacak SIM kart ile cep telefonunuzdan bilgisayarınızdan tüm gelişmeleri 7 gün 24 saat takip edebilirsiniz.
Petrol ve türevlerinin yağların depolandığı, trafolar gibi yüksek miktarda yağ barındıran ünitelerin bulunduğu alanlarda, Tanker park alanlarında, bu türden olayların yaşanması olasıdır.  Sızıntı ya da kaçak durumunda en önemli unsur ise bundan olabildiğince erken haberdar olmaktır. Bu sayede kirlilik sınırlandırılabilir çevreye yayılması engellenir ya da asgari düzeyde kalması sağlanır.
Amaç çevrenin korunması olduğu kadar yanıcı özelliği olan bu ürünlerin kaçakları sonrası olası patlama ve yangının engellenerek can ve mal kaybı riskinin ortadan kaldırılmasıdır.
 
Daha detaylı bilgi için www.cves.com.tr