Sel ve Çamur Temizliği

SEL VE ÇAMUR TEMİZLİĞİ
 
Küresel ısınmanın yanı sıra biz insanlar; dere havzalarının değiştirilmesi, hafriyatla doldurulması, inşaat çalışmaları sırasında duvar çekmek, eğim vermek gibi işlemlerin yapılmaması, kıyılarda plansız dolguların yapılması, betonlaşma gibi ekosisteme zarar vererek sel felaketine yol açan ihmaller dizisini yaratmaktayız.
Felaketlerin yaşandığı bölgelerde evleri işyerlerini su basmakta su çekildikten sonra balçık temizliği yapılmaya çalışılmaktadır.
“…. Sel sularını kovalarla tahliye eden ve balçık temizliğini, sürdüren vatandaşlar selden kurtardıkları eşyalarını evlerinden çıkarıyor. İş makineleri de sel taşkını sırasında hasar gören yolların onarımına başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri de dere yatağına dolan malzemeyi çıkarıyor. AFAD ekipleri ise ilçede hasar tespit çalışmalarına başladı…”
Çamur / Balçık temizliği oldukça güç ve bir diğer taraftan da sulara karışan kanalizasyon ve kimyasal maddeler yüzünden sağlık riski de yaratmaktadır.
Bu yazımda temizlik amacıyla kullanılacak bir araç hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. İngilizce kısa adı “PACS” olan Havalı taşıma sistemleri çok fonksiyonlu bir araç olup sel sularının tahliyesi, çamur temizliği, yıkama işlerinin yanı sıra doğal afetler dışında kanalların tank diplerinin temizlenmesi, çim alanlarda tahribatsız kazı yapılması. Sahil temizleme çalışmalarında kara ve su üzerindeki atıkların toplanmasında ve endüstriyel tesislerde, havalimanlarında, sıvı depolanmasın da yapıldığı yerlerde dökülmelerin temizlenmesinde de kullanılabilir ve çevre temizliğinde kullanılabilir.
 
Yüksek vakum yaratan PACS, su, çamur, çakıl, ve taşları emerek tank içinde depolar, tank içinde biriken su dip vanası açılarak tahliye edildikten sonra içinde biriken kalıntılar arka kapak açılarak damper kaldırıldıktan sonra istenilen alana boşaltılabilir.
İsteğe bağlı olarak sağlanan aksesuarlar içinde değişik çaplarda emme hortumu / alüminyum borular, emme kafası, su tahliyesinde kullanılan ve 5 cm parça elleme kapasiteli, sistem üzerinden hidrolik tahrikle çalışan helezonik burgu tip pompalar bulunmaktadır.
Eğer sistem deniz, göl ve nehirlerde oluşabilecek petrol dökülmelerinde kullanılacak ise sıyırıcılar eklenebilir.
Çamurun sökülmesi ya da sonrasında ince temizlik için yine sistem üzerinden çalışan hidrolik su jeti ve bunu besleyen su tankı sağlanabilir.
 
Sonuç olarak bu araç sel sonrası suyun doğrudan emerek ya da 118 m³/saat kapasiteli hidrolik pompa kullanılarak boşaltıldıktan sonra, emme boruları ve kafaları kullanılarak balçık temizliği yapılır. Eğer sonrasında ince temizlik gerekiyorsa tank üzerinde bulunan su tankına bağlı hidrolik su jeti ile yapılacak yıkama sonrası yine vakumla emilerek temizlenir.
 
Teknik Özellikleri;
Emniyet ekipmanları karayolları ve arazi için çeken araca bağlanmadan kendiliğinden hava ile çalışan servis frenleri
3.700 litre kapasiteli tank.
Kaynaklı tam boy çamurluklar.
Tank üzeri acil kapama sistemi.
Vakum pompası ve buna bağlı ses kesici tertibatı
Hidrolik damper
7,250 kg onaylı akslar
Çamur tutucu paspaslar
Yaylı süspansiyon.
B x E x Y:  4.57m x 2.21 x 2.44m
Ağırlık; 2,268 kg.
DOT onaylı emniyet zincirleri ve çekme başlığı
Vakum pompası seçenekleri: (9,60 m³/dakika, 14,1 m³/dakika veya 21,8 m³/dakika)
Dizel tahrikli – 17, 25 ve ya 34 hp seçenekleri.
Römork arkası için stabilzör jackları
Tam olarak açılabilen 91 ve 152 cm arka kapak seçeneği.
Kumlanmış ve epoksi boya ile boyanmıştır.
150mm çıkış valfi
75 mm emiş valfi
18 metre boyunda 3 ve 4 parmak (inch) çaplı eklenebilir hortumlar
 
Videolar;
Petrol Çamuru temizliği https://vimeo.com/67736322
 
Yazının Görsel materyalli kopyası için ekli pdf dosyasını indirmenizi tavsiye ederiz.
 
Blog Documents: 
Çamur temizliği